hlavní strana   verze pro tisk   kontakt

Chortvatsko

vPrůvodce chorvatskem

Mapa Chorvatska

Ostatní destinace


Střední Dalmácie | Turistické cíle

 

Bol

Bol je městečko a přístav na jižním pobřeží ostrova Brač. Nad osadou se příkře zvedá horský věnec Bolské koruny, opevnění Koštilo s ilyrskou stavbou (660 m n. m.) a nejvyšší vrchol jadranských ostrovů, hora sv. Víta (Vidova gora 780 m n. m.).

Název osady pochází z latinského výrazu vallum, což znamená opevnění z hlíny s palisádami. V blízkosti archeologicky doloženého římského hospodářství (villa rustica) na mysu byly nalezeny pozůstatky římského hrobu: Stela, která je vystavena v Dominikánském muzeu, reliéf Neptuna, který je uložen v Zadarském archeologickém muzeu (odlitek na Bolu), a úlomek antického sarkofágu s vyobrazením chlapecké hlavy. Bol je znám svými krásnými písčitými plážemi z bílých oblázků. Zlatni rat (Zlatý mys) je považován za nejkrásnější pláž Dalmácie. Svým téměř půl kilometru dlouhým bílým hrotem se Brač protáhl směrem k jihu. Svým jazýčkem neklidně plápolá a poddává se vlnám, které jej otáčejí větrem jednou na jednu, podruhé na druhou stranu. Stoleté borovice lemují cesty a stezky mezi bloky domů a okraji pláží. Letní žár již v časných odpoledních hodinách zmírňuje mistrál, který slabě vane od západu. Kdo podle pověsti najde mezi oblázky na Zlatém mysu červenou mušli, kterou nazývají garšský kámen, ten bude mít štěstí.

 
 

Související články

OSTROV BRAČ Brač je se svou rozlohou 394 km2 nejrozlehlejším ostrovem Dalmácie. Podobně jako velká loď si vybral velmi příznivé místo k zakotvení v malebném souostroví naproti Makarské riviéře, mezi Hvarem a Splitem. Moře jej lemuje modří. V ní se střídají odstíny šedých srázů pohoří Mosor a Biokovo s osvětlenými rybářskými loděmi, které za tmy vyplouvají na rybolov.