hlavní strana   verze pro tisk   kontakt

Chortvatsko

vPrůvodce chorvatskem

Mapa Chorvatska

Ostatní destinace


Kvarner a vnitrozemí | Turistické cíle:  

 

Vyberte turistický cíl:

 

O Kvarneru a vnitrozemí

Kvarner

Turistická oblast, jejímž centrem je město Rijeka. Patří k ní Velebitské pobřeží až po město Tribanj a Kvarnerské ostrovy Krk, Rab, Pag, Cres a Lošinj.
Kvarner je v současnosti turisticky nejnavštěvovanější částí Chorvatska. Několik turistických riviér (Crikvenická a Vinodolská) a ostrovy Krk, Rab, Cres a Lošinj mají více než stoletou turistickou tradici. V této oblasti se nacházejí důležité raně chorvatské sakrální objekty (Krk), památky chorvatského písemnictví (Bašćanská deska z roku kolem 1100 a Volunská deska z 11. století) a právní památky (Vinodolský zákoník z roku 1288).

Podnebí:

středozemní s kontinentálními prvky

Administrativní centrum:

Hlavní město Rijeka

Kulturní a duchovní centra:

Rijeka (fakulty, arcibiskupství, muzea, galerie, divadlo, mariánská svatyně), Krk (biskupství, letní festival), Osor (muzeum, hudební festival), Košljun (klášter, muzeum, knihovna), Rab (klášter, muzeum, galerie), Senj (hlaholská tiskárna, církevní školství, muzeum)

Hlavní turistická centra:

na pobřeží Rijeka, Crikvenica a Novi Vinodolski, na ostrově Krku Malinska, Krk, Punat a Baška, na ostrově Pagu Pag a Novalja, na ostrově Cresu Cres a na ostrově Lošinji Mali a Veli Lošinj

Důležité kulturně-historické památky:

celek města Rab, katedrály v Krku, Rabu, Pagu, Osoru, Senji a Rijece a starochorvatské dědictví, kostelík sv. Donáta na Krku

Nejznámější přírodní památky:

Masiv pohoří Velebit, které je největším a nejkrásnějším chorvatským pohořím. Celé tato oblast je přírodním parkem, uvnitř kterého jsou zvláště chráněné oblasti Národní park Paklenica, Rožanská a Hajducká přísná přírodní rezervace, botanická zahrada a světová rezervace biosféry (UNESCO 1978), les Dundo na ostrově Rab (rezervace vegetace), Mys Kříže na ostrově Cres, Vranské jezero na Cresu (kryptodeprese) a zátoka Zavratnica u místa Jablanac.

Hlavní kulturní události:
Osorské hudební večery, Rabské hudební večery, Letní karneval ve městě Novi Vinodolski, festivaly „Melodie Istrie a Kvarneru" v Rijece a Mezinárodní hudební festival na ostrově Krk.

Vnitrozemí

Oblast Liky je tvořena horskou vrchovinou mezi pohořím Velebit a horskými masivy Kapela a Plješivica na východě.
Turistika tohoto kraje je vázána na Národní park Plitvická jezera, který je jedinečným fenoménem krásy a je na soupisu světového přírodního dědictví (UNESCO 1989). Tato oblast má velký tranzitní význam a značné možnosti v ekologické turistice.

Klima:

kontinentální

Administrativní centrum:

Gospić (krajské centrum)

Duchovní centrum:

Krasno (mariánská svatyně)

Hlavní turistická centra:

Plitvice, Otočac, Cerovačke jeskyně

Důležité památky:

Brinje (gotický kostel Matky Boží), několik prehistorických nalezišť u osady Otočac

Nejznámější přírodní dědictví:

Národní park Plitvická jezera, Cerovačke jeskyně (geomorfologická přírodní památka), pramen řeky Gacka

Turistika:

pobytová, sportovní, lovecká, tranzitní, ekologická, vesnická