hlavní strana   verze pro tisk   kontakt

Chortvatsko

vPrůvodce chorvatskem

Mapa Chorvatska

Ostatní destinace


Severní Dalmácie | Turistické cíle

 

Rogoznica

Rogoznica je menší turistická obec, považovaná za jeden z nejbezpečnějších a zároveň nejkrásnějších jachtařských přístavů na Jadranu.

Je umístěna v hluboké zátoce chráněné před větry, 25 km na jih od většího města Šibenik a 5 km od Primoštenu. Obyvatelé Rogoznice, kterých je dnes asi 800, se tradičně živili rybářstvím (doporučujeme ochutnat místní specialitu rogoznický brodet či různá jídla z mušlí slávek). Město je proslulé díky lidovým slavnostem, které se pořádají v létě – rybářská noc a Rogoznická "Fešta". V srpnu se pak v přístavu pořádají "procesí rybářských loděk", která uctívají památku Panny Marie od Kapličky, patronky námořníků a rybářů.
Dnešní rogoznický poloostrov se skládá z pobřežní části Kopača a ostrůvku Kopara, na kterém obyvatelé hledali úkryt před Turky. V druhé polovině 19. století byly obě části spojeny hrází. Přitažlivost letoviska spočívá nejen v moderním přístavu, ale i hustých borovicových lesících, pěkně zařízených, většinou oblázkových plážích vhodných pro rodiny s dětmi. Rogoznica poskytuje možnosti vyžití všech vodních sportů a můžete si zde také zašermovat v Mezinárodnímu šermířskému kempu a škole.
Nenechte si ujít výlet do Šibeniku s neobyčejně krásnou středověkou katedrálou a také doporučujeme vyzkoušet světově proslulé "šibenské slávky", které se zde připravují na 140 způsobů! Nedaleko je také zátoka Milina s krasovou jeskyní, která je propojena s Dračím jezerem (Zmajevo jezero). Jako důsledek tohoto propojení se zde vyskytuje jedinečný přírodní fenomén – střídání přílivu a odlivu v jezeře.