hlavní strana   verze pro tisk   kontakt

Chortvatsko

vPrůvodce chorvatskem

Mapa Chorvatska

Ostatní destinace


Severní Dalmácie | Turistické cíle

 

Sukošan

Sukošan je větší turistická obec a přístav. Mezi jachtaři je velmi známý sukošanský přístav Dalmacija, jeden z největších na Jadranu.

Leží na hlavní jadranské tepně (jadranská magistrála) 11 km jihovýchodně od Zadaru. Žije zde asi 2 500 stálých obyvatel, kteří pěstují vinnou révu, olivy a ovoce.
Pláže jsou písčité či s drobnými oblázky a jsou s nimi spokojeny všechny věkové skupiny. Z historických památek stojí za návštěvuí kostel sv. Kasijana, patrona města Sukošan, který byl pravděpodobně vystavěn v 11. století (zachované jsou fragmenty s ornamentikou) a poslední rozsáhlou rekonstrukcí prošel v 17. století. Trosky letního sídla zadarských arcibiskupů z 15. století jsou na ostrůvku v zálivu.
V Sukošanu nechybí ani zábava. Každoročně se zde 13. srpna pořádá lidová slavnost – fešta – k poctě sv. Kasijana, na níž můžete vidět místní obyčeje. V létě se několikrát organizují Sukošanské noci (zábavy) a v únoru typický karneval s maskami – fašank. Nejmladší generace se však nejlépe pobaví v místní diskotéce.