hlavní strana   verze pro tisk   kontakt

Chortvatsko

vPrůvodce chorvatskem

Mapa Chorvatska

Ostatní destinace


Střední Dalmácie | Turistické cíle

 

Postira

Postira je menší letovisko a přístav na severní straně ostrova Brač. První zmínky této oblasti pod tímto názvem (z lat. pastura - pastvina) jsou z roku 1347. V Postiře se narodil velký chorvatský básník Vladimir Nazor (1876. - 1949.).
Za městečkem je 2 km dlouhé plodné údolí, ve kterém se pěstuje vinná réva a zelenina. Obyvatelé se kromě zemedělství živí rybolovem. Nachazí se zde továrna na rybí konzervy. Vedle místního přístavu se nacházejí pláže Prvlja a Zastivanje. Na východním konci Postiry se rozprostírá pláž Mala Lozna, ještě dále na východ pak narazíme na krásnou písčitou zátoku Lovrečina s živým pramenem vody. Tady byly prozkoumány a prezentovány pozůstatky ranně křesťanského jednolodního kostela. Tento komplex byl obýván do středověku. Na dnu zátoky se zkoumají i významné pozůstatky římského venkovsko-hospodářského komplexu, zatímco v moři se nacházejí pozůstatky antického přístaviště.
Tradiční kulturně-zábavní manifestace Postirské léto zahrnuje i slavnost sv. Jana Křtitele, patrona župy (24. červen), Panny Marie Karmelské (16. červenec) a Nanebevzetí Panny Marie (15. srpen).