hlavní strana   verze pro tisk   kontakt

Chortvatsko

vPrůvodce chorvatskem

Mapa Chorvatska

Ostatní destinace


Perly Dálmácie, které ozdobí Vaši dovolenou.

Národní park KrkaSynonymem pro „Chorvatsko“ zůstává stále pro většinu českých turistů „Jadran“. Chorvatsko však má v oblasti cestovního ruchu mnohem větší potenciál.

Letmým pohledem na mapu zjistíme, že Chorvatsko je krajinou s pestrou tvářností, plnou kontrastů. Mořská pobřeží, hory, zalesněné pahorkatiny, úrodné nížiny, úzká horská údolí – těžko budeme v jiné části Evropy hledat tak malebnou krajinu, jejíž různé podoby se tísní v tak malém zeměpisném prostoru.

Pokud si pro svou dovolenou vyberte ubytování na Šibenické a Zadarské riviéře můžete si svůj pobyt zpestřit jednodenním výletem do Národního parku Krka nebo Kornati.

Národní park Krka

Řeka Krka je krasového původu a plným právem je nazývána „dalmatskou kráskou“. Jejím kouzlům se v květnu roku 1875 obdivoval sám císař František Josef I. V r. 1895 roztočil proud řeky Krky turbínu první chorvatské vodní elektrárny, postavené dokonce o rok dříve, než nejznámější hydroelektrárna na řece Niagara.

Na svém toku dlouhém 72 km překonává Krka sedm vápencových teras, z nichž nejznámější je Skradinský vodopád (Skradinski buk), vysoký 45m, se 17 kaskádami. Krka se rozlévá ve 3 jezera. Z nich nejpůvabnější je Visovacké jezero (Visovačko jezero), uprostřed něhož stojí na ostrůvku františkánský klášter z 15. stol.

Do Jadranu se řeka vlévá u města Šibenik, odkud jsou pořádány i kombinované lodní výlety do nedalekého malebného městečka Skradin na jezeře Prukljan, pamatující slávu jako Scardona - liburnské a později římské město. Ze Skradinu se pokračuje pěšky nebo lodí 4,5 km přímo pod vodopády Skradinski buk. Zde začíná velkolepá podívaná a prohlídka Národního parku Vodopády řeky Krky. Pro české turisty může být příjemným překvapením skutečnost, že několik metrů od Skradinského vodopádu je povoleno koupání v řece.

Národní park Kornati

Kornaty jsou nejhustším souostrovím na Jadranu. Čítají 147 většinou neobydlených ostrovů, ostrůvků a útesů na ploše cca 300 km2. V minulosti byly zátoky kornatských ostrovů útočištěm pirátů. V dnešní době jsou vyhledávaným kotvištěm plachetnic. Atmosféra kornatského archipelagu je jedinečná a klid ohlušující.

Americký měsíčník National Geographic Adventure vydal koncem roku 2005 rozsáhlý článek novináře Johna Bowermastera , který doporučil kornatské souostroví jako jedinečné místo, které je bezpodmínečně nutné navštívit. "Krása ostrovů je netknutá, kultivovaná, ale nezkrocená".

Příznivci sportu a turistiky nepochybí, když si pro svoji dovolenou vyberou ubytování na riviéře Starigrad – Paklenica. Ta skýtá možnosti aktivní dovolené v Národním parku Paklenica - nejkrásnější části pohoří Velebit, které se právě zde otevírá moři.

Národní park Paklenica

Mohutná skalní hradba se zdvíhá nad mořem do výše téměr 1800 metrů a vytváří tak úchvatný kontrast mezi azurovým mořem a relativně vysokými kopci. Monumentální kaňony Velika a Mala Paklenica jsou oblíbenou lokalitou alpinistů, pěších turistů i zdatnějších cyklistů. Oblast parku je protkána asi 150 km stezek, cest a naučných stezek. V NP Paklenica se každoročně koná setkání příznivců Karla Maye a jeho příběhů o Vinnetouovi, neboť právě zde se natáčely některé filmové záběry o legendárním náčelníku kmene Apačů.

 
 

Obrazová příloha

Národní park Krka
Národní park Krka

Národní park Krka
Národní park Krka
Národní park Krka

Národní park Krka
Národní park Paklenica
Národní park Paklenica

Národní park Paklenica
Národní park Kornati
Národní park Kornati

Národní park Kornati
Národní park Paklenica
Národní park Paklenica

Národní park Paklenica